Ingrediënten


Deze lijn is gecreëerd en gelanceerd om de bijzondere planten van Afrika en hun werking te delen met de rest van de wereld. Bijna een kwart van de gehele flora op Aarde komt voor in Zuid-Afrika alleen al. Deze planten produceren sommige van 's werelds meest krachtige grondstoffen. De planten en hun vruchten worden wild geoogst want Afrika laat zich niet temmen! De werkzaamheid van de grondstoffen van planten en vruchten uit wilde oogst is beduidend hoger. 

Toen de lijn werd ontwikkeld realiseerde we ons dat we voorzichtig moest nadenken over waar de planten vandaan kwamen en hoe ze werden geoogst. Hoe konden we nu Baobab gaan gebruiken als het ruim 200 jaar duurt voor de boom vruchten produceert in het wild? 

Het wild oogsten van de vruchten van een boom zou wel eens iets goed kunnen betekenen voor iedereen, inclusief de boom. De dorpelingen van het platteland zou zo een hoog nodig extra inkomen kunnen verdienen door te oogsten en ook tegelijkertijd waarde hechten aan de boom en de bomen minder snel kappen voor brandhout of te ontschorsen om met de schors te kunnen weven.  

We zijn er achter gekomen dat er echt heel erg veel van deze bomen zijn. Afrika is groot en er zijn zeer veel open vlakten. Op dit moment wordt er slechts een heel klein percentage gebruikt van wat nog duurzaam zou zijn. 

De oppervlakte-actieve stoffen
We hebben er voor gekozen om geen sulfaten te gebruiken hoewel hierdoor de kostprijs beduidend lager zou zijn. Ze zijn heel slecht voor de huid en we zagen geen enkel voordeel om van Sodium Lauryl Sulphate te switchen naar Sodium Coco Sulphate. We hebben gekozen voor glucosides en amino acid based surfactants die veel milder zijn voor de huid en snel biologisch afbreekbaar door het milieu. 

Conservering
Er zijn veel opties onderzocht die onze 100% natuurlijke samenstelling zouden garanderen maar we zijn overtuigd van de uitkomsten van het Human Microbiome Project. De microbes op onze huid spelen een belangrijke rol in de gezondheid er van dus laten we de natuurlijke balans niet verstoren. We hebben gekozen voor  ethanol als conserveringsmiddel. Het is vluchtig (dus verdampt van de huid), het is natuurlijk en het is de perfecte keuzen voor de gevoelige huid. In het verleden is de perceptie van ethanol geweest dat het uitdrogend zou zijn en de huid zou strippen. Dat zou zo kunnen zijn in bijvoorbeeld een tonic met een 50% concentratie maar niet in de zeer lage doseringen dat Africa Organics het gebruikt in combinatie met verzachtende oliën ter compensatie van het mogelijk strippen van de huid.

Haarverzorgende actieve stoffen
Deze waren een uitdaging! We hebben geprobeerd om het directe gevoel van siliconen en quaterniums te matchen met pure, natuurlijke ingrediënten en de feedback van de testgroep was niet goed. Na 6 maanden zijn we gestopt en hebben we even afstand genomen van het probleem. Wat willen mensen uiteindelijk? Gezond haar was onze conclusie. De beste methode om dat ook te realiseren is door niet te focussen op het directe effect. De bekende merken strippen het haar (met sulfaten) en vervangen de natuurlijke oliën door synthetische stoffen. We maken gebruik van milde schuimende oppervlakte-actieve stoffen die de natuurlijke oliën van je haar minimaal strippen and voegen dan natuurlijke plantenoliën toe als vervanging. Kort gezegd: minimaal de natuurlijke cyclus verstoren. Als je bereid bent om de producten een tweetal weken een kans te geven, zal je fantastische resultaten bereiken mits je niet verwacht om per direct 'dikker, voller en gladder' haar te krijgen. 

Emulgatoren
De laatste 10 jaar hebben we onze capaciteit om stabiele, lage pH emulsies te creëren die snel door het milieu afbreekbaar zijn en 100% natuurlijk bijgeslepen en geperfectioneerd. Dus onze body lotions en conditioners zijn gestabiliseerd op een pH-waarde van 5 (de natuurlijk pH van de huid) en zijn uitermate geschikt om de microbes op onze huid en hoofdhuid in balans te houden. 

Parfum
We maken enkel gebruik van essentiële oliën and hebben het aantal dat gebruikt wordt beperkt om het risico op een allergische reactie te minimaliseren. Er zijn er 2 tot 3 gebruikt per product. 

Door Africa Organics te gebruiken, ervaar je de effectiviteit van Afrikaanse natuurlijk ingrediënten zonder toegevoegde conserveringsmiddelen, én je helpt Afrikaanse continent herstellen. 

Alle producten zijn snel en makkelijk afbreekbaar door het milieu. Door deze dagelijks te gebruiken draag je bij aan een gezond watersysteem waar iedereen op Aarde baat bij heeft. Africa Organics wordt ook geaccrediteerd door Beauty without Cruelty en de Zuid-Afrikaanse Vegan Society. 

Met als doel gezondere mensen op een gezondere Aarde maken we geen gebruik van synthetische conserveringsmiddelen, synthetische parfums of synthetische kleurstoffen. We hebben ons ook toegelegd op het niet gebruiken van parabenen, petrochemicaliën, sulfaten, dierlijke grondstoffen, geëthoxyleerde of PEG grondstoffen, propyleenglycol of andere grondstoffen die door BDIH en Ecocert standaarden 'red-flagged' zijn.